De rol van een broker

Online beleggen is erg populair en heel gemakkelijk te doen. Je kunt ervoor kiezen om te beleggen via een beleggingsfonds, je vermogen laten beheren of via de beurs te beleggen. In het laatste geval heb je een broker nodig. De broker handelt actief in valuta, aandelen en grondstoffen. Een broker kan slaan op zowel een persoon als op een bedrijf. De persoon of het bedrijf handelt tussen de markt en de belegger. Broker is de Engelse term, de Nederlandse term is effectenmakelaar.

Wat doet een broker precies?

De broker is lid van de beurs en werkt in opdracht van beleggers. Er worden opdrachten aangenomen van andere partijen, waaronder pensioenfondsen, beleggers en andere particuliere klanten. Hij brengt een koper en verkoper bij elkaar. Dit kan op alle gebieden zijn, zoals opties, obligaties en aandelen. De broker heeft handelaren in dienst, die zorgen voor de actieve handel tussen twee partijen. Zij mogen niet zelf op de markt handelen.

Broker/dealer

Brokers vervullen één van de twee belangrijkste rollen op de effectenbeurs. De andere rol is de dealer. Wanneer een bedrijf beide rollen vervuld wordt het een broker/dealer genoemd. Deze rollen moeten echter strikt gescheiden blijven en daarom moet een bedrijf aan strenge eisen voldoen. Het mag nooit gemengd worden. Anders kan het zijn dat er geadviseerd wordt om bijvoorbeeld aandelen te verkopen, zodat zij zelfs vervolgens goedkoop kunnen inkopen. Dit is verboden.

Brokers vergelijken

Tegenwoordig is het mogelijk om via je bank te beleggen. Dit kan onder andere bij de grote banken, zoals Rabobank, Dexia en Fortis. Het is bij deze banken mogelijk om aandelen en andere beleggingen te kopen of te verkopen. Zij staan in dit geval dienst als broker of dealer. Via een vergelijkingssite is het heel gemakkelijk om verschillende brokers te vergelijken en vervolgens gelijk een rekening te openen. Het schijnt dat de meeste bekende brokers ook het beste zijn in hun vak.

Geplaatst in Uncategorized

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

*

Premium Partners

Traxion