Beschuldigd worden van verzekeringsfraude is niet prettig en kan tot serieuze strafzaken leiden. Frauderen bij uw verzekeraar is bij wet verboden in Nederland. Maar er worden ook (juridische) fouten gemaakt. En daar wilt u natuurlijk niet de dupe van zijn. Of u nu wel of niet onschuldig bent, u heeft ook in het geval van verzekeringsfraude recht op juridische bijstand en indien nodig een advocaat in de rechtszaal. Er zijn verschillende advocaten en advocatenkantoren in Nederland die gespecialiseerd zijn in verzekeringsrecht. In dit blog vertellen wij u meer over de vervolgstappen na betichting.
Waarvan wordt u precies beschuldigd?
Zaak is om allereerst voor uzelf helder te krijgen waarvan u precies wordt beschuldigd. Er is sprake van verzekeringsfraude wanneer u bewust zaken heeft overdreven, niet duidelijk heeft aangegeven of verzwegen tegenover uw verzekeraar. Maar ook hier worden fouten gemaakt. En ook zeker onbewust. Een verzekeraar kan deze beschuldiging indienen, ook als u al jarenlang bij deze verzekeraar bent en netjes uw premies betaalt. De stempel ‘fraude’ kan voor verschillende gevallen gebruikt worden. Enkele voorbeelden:
- U vermeldt bij de verzekeraar niet dat uw gestolen laptop niet 400 euro maar 650 euro kostte.
- U geeft voorwerpen aan die helemaal niet gestolen zijn.
- U vult een formulier foutief in of vergeet iets te vermelden.
- U weet niet precies hoeveel de geleden schade is, dus maakt u een schatting van het bedrag
Zoals u ziet zijn sommige punten terechte vormen van fraude. Bijvoorbeeld de laptop of gestolen voorwerpen. In zo’n geval is juridische bijstand lastig, want u weet zelf heel goed dat u fout zit. Maar onbewuste fouten komen voor. Zeker als u niet vaak of eerder een schadeclaim heeft ingediend.
Hulp inschakelen
Fraudeert u bewust en weet u wat u aan het doen bent, dan is juridische bijstand mogelijk maar u weet natuurlijk zelf dat u de zaken bewust heeft voorgelogen of verdraaid. Een goede zaak opzetten is dan lastig. Toch is het invullen van verzekeringspapieren soms een grijs gebied. Waarde is niet altijd precies aan te duiden of uit te drukken in geld. Dus denkt u richting een bedrag. We gaan er even van uit dat u de zaken bewust niet wilde bedonderen en u uw claim naar eer en geweten juist heeft ingevuld. Wordt u dan toch beschuldigd, dan is het verstandig om een advocaat in de arm te nemen. Die weet precies waar u rechten liggen en kan u ook helpen bij de verdere afhandeling van de zaak. Vooral prettig als het om een grote schadeclaim gaat.
En dan?
Verzekeraars kunnen claims al snel afdoen als fraude, maar dat hoeft niet altijd zo te zijn. Een verzekeraar kan ook fout zitten of verkeerd onderzoek hebben gedaan. De advocaat probeert dit dan voor u helder in kaar te brengen. Hierdoor staat u sterker in de schoenen en heeft u een specialist aan uw zijde die adviseert en u begeleidt in het juridische proces. Zelf onderzoek doen kan natuurlijk ook, maar als u niet precies alle stappen kent, kan dat een flinke klus zijn. Uiteraard kan een advocaat in verzekeringsrecht u ook bijstaan in de rechtszaal, mocht het zo ver komen.
Geef een reactie