We hebben allemaal wel eens gehoord over het leasen van een auto. Je koopt een auto niet maar betaald hier maandelijks voor. Na een bepaalde tijd of aantal afgelegde kilometers lever je de auto vervolgens weer in. Vaak zijn lease rijders zakelijke rijders, met een auto van de zaak. Het is echter ook mogelijk om particulier een auto te leasen. Maar hoe gaat dit eigenlijk allemaal in zijn werk?
Het particulier leasen van een auto wordt ook wel private leasing genoemd. Eigenlijk houdt dit in dat je privé tegen een bepaald maandbedrag over een periode een nieuwe auto kunt rijden. De meest gekozen periode voor het leasen van een auto is 2 of 3 jaar. Het maandbedrag dat je betaald dekt vrijwel alle kosten. Hierbij kun je denken aan onderhoud, verzekering en belasting. Daarnaast zit er natuurlijk een winstmarge voor de leasemaatschappij in het bedrag verwerkt. De brandstof zit niet in het bedrag en zul je zelf moeten betalen. Eigenlijk is private leasing een vorm van huren.
Voordelen van een auto leasen
Er zijn een aantal grote voordelen wanneer je kiest voor private leasing. Het eerste voordeel is dat je altijd een vast maandbedrag hebt. Je weet dus precies wat je per maand gaat betalen. De enige variabele kosten zijn de kosten voor de brandstof. Je hoeft echter geen rekening te houden met onverwachte onderhoudskosten, schades of wegenbelasting. Daarnaast kun je met private leasing altijd in een nieuwe auto rijden, zonder dat je zo’n auto in een keer hoeft te betalen. Je hoeft dus geen eenmalige grote investering te doen.
Nadelen van private leasing
Naast de voordelen zijn er uiteraard ook nadelen die kleven aan private leasing. Zo moet je bijvoorbeeld van te voren aangeven hoeveel kilometer je zult gaan rijden. Wanneer je dit aantal kilometers overschrijdt moet je vaak veel bijbetalen. Je moeten dus redelijk zeker zijn van het aantal kilometers dat je gaat maken. Daarnaast zit je er altijd voor een bepaalde periode aan vast. Wanneer je bijvoorbeeld van werkgever wisselt en de auto niet meer nodig hebt, blijf je een maandbedrag betalen voor het aantal kilometers dat je zelf ingeschat had. Daarnaast is private leasing niet goedkoop. De service en het gemak van een dergelijke regeling betaal je natuurlijk in het maandbedrag. Tot slot bouw je meestal geen schadevrije jaren op wanneer je in een leaseauto rijdt.
Het rijden van een leaseauto heeft dus zowel voor- als nadelen. Het geeft enorm veel gemak en zekerheid. Het is echter niet goedkoop en je zit er altijd voor een periode aan vast, waardoor het niet erg flexibel is.